Få all handledning, verktyg, hjälp och stöd som behövs för att komma in på din drömutbildning.
Få all handledning, verktyg, hjälp och stöd som behövs för att komma in på din drömutbildning.

Förberedande
Inredningsarkitektur– & designkurser.
Om FIK

“Jag heter Saskia van der Zanden, jag är en utbildad inredningsarkitekt, designer och konstnär från Amsterdam”

Under 2008 fick jag starta en kurs i Inredningsarkitektur & Design på Hällefors folkhögskolan. Kursen var en succé, vi hade många sökanden, deltagarna uppskattade kursen och de flesta kunde fortsätta på skolor som Konstfack, Beckmans, HDK, Arkitektprogrammet och KADK. Det var ett otroligt roligt jobb!

Efter åtta år kände jag mig redo för en ny utmaning och såg att det fanns ett behov av en kurs på distans av hög kvalité inom design  och arkitekturområdet.

Målet med kursen är att få så många studenter som möjligt att komma vidare till designhögskolor genom att erbjuda en så bra och givande förberedelse som möjligt inför Konstfacks och HDKs arbetsprover.

Vår pedagogik

Kursen är inte teoretisk utan praktisk. Du lär dig genom att göra. Det handlar om att våga testa, experimentera och undersöka nya tankar, tekniker och arbetssätt.

Varför individuell handledning?

Det behövs mod, tålamod och uthållighet för en lyckad intressant, skapandeprocess och därmed ett lyckat slutresultat. Att genomgå en designprocess är som att gå på en resa utan karta och utan att veta vad eller var slutdestinationen är.

En process ska helst vara lagom lång. Slutresultatet blir lätt tråkigt och förutsägbar om du tar dig dit för fort genom att snabbt ta ett antal stora raka steg. Samtidigt kan slutresultatet också bli vagt och långsökt om du svävar iväg för långt.

För att kunna utvecklas så mycket som möjligt som designer inom en kort tid, behövs det tydlig, konstruktiv, uppmuntrande och utvecklande individuell handledning. Det är lätt att gå vilse eller att köra fast redan i början av projektet.

Som designer kommer du aldrig att sluta upptäcka och lära dig nya saker. Vilket gör det till ett fantastiskt roligt och utvecklande jobb!

Mer om designprocessen

Den stora utmaningen för studenter är att börja arbeta i en process. Det behövs både mod, behärskning och främst väldigt mycket nyfikenhet för att inte hoppa direkt från första idéen till ett slutresultat.

Du kommer att lära dig att arbeta dig framåt steg för steg, att börja med utforskande och bredda vyn innan du gräver djupare in i projektet. Varje steg visualiseras i form av små 3D-modeller och skisser. Processen är minst lika viktig som slutresultatet, om inte viktigare. Om processen är intressant blir slutresultatet automatiskt också intressant.

Vad är ett koncept?

En designprojekt är i grunden att lösa ett problem eller ett antal problem, och de kan lösas på oändliga sätt. Det finns inte bara ett rätt sätt. Därför är det bra att ha en typ av synpunkt som ledtråd under den skapande processens gång.

Din synpunkt kan vara personlig, filosofisk, social eller politisk. Genom att uttrycka din synpunkt säger du någonting om dig själv, en viss situation, tidsandan eller samhället genom ditt arbete. En sådan synpunkt kallas också för koncept.

Ett designprojekt utan koncept är ett projekt utan själ och skäl.

Charlotte Härback - Kom in på HDK, Högskolan för design och konsthantverk, Göteborg

Saskia van der Zanden är utbildad designer och Inredningsarkitekt. Hon är vinnare av The Rietveld priset och ITEMS/VITRA priset (2001), jurymedlem i Lensvelts Inredningsarkitektur priset (2003) och skribent till De Arkitekt (tidning).

Hon är en utbildare och pedagog med tio års internationell erfarenhet av att vägleda studenter in i Europas mest prestigefyllda designskolor.

Saskia utexaminerades från The Royal Academy of Art, The Hague och The Gerrit Rietveld Academie, Amsterdam – med utmärkelser.